Soki przecierowe, a tłoczone – zasadnicze różnice
Sok z owoców ma wyjątkowo dobre właściwości prozdrowotne i może zastąpić porcję świeżych owoców lub warzyw w diecie. Warunkiem jest wybór takiego soku, w których będzie maksymalna ilość witamin oraz mikroelementów z owocu danego gatunku.
Najlepsze soki, to te, które nie zawierają konserwantów, dodatkowego cukru i substancji chemicznych aromatyczno – smakowych, a także nie jest do nich dolewana woda. Tu warto zwrócić uwagę na soki NFC, czyli produkty certyfikowane najwyższą jakością.
Metody pozyskiwania soków – przecieranie i tłoczenie
Niezależnie, czy mamy na myśli soki owocowe, warzywne, czy mieszane, istotna jest metoda ich pozyskiwania. Mogą być wyciśnięte ze świeżych roślin lub pozyskane z soku zagęszczonego. Soki mogą być klarowne lub mętne z dodatkiem miąższu. Soki dzielimy na tłoczone lub przecierowe, a różnice między tymi kategoriami są znaczne i warto o nich pamiętać.
Sok wytłoczony bezpośrednio ze świeżych owoców, to mętna ciecz z dużą zawartością wartościowych składników odżywczych. Soki przecierowe są to gęste ciecze, w których znajduje się przetarty miąższ, a to powoduje, że wszystkie walory smakowe, aromatyczne i przede wszystkim zdrowotne są tu w maksymalnej ilości.
Z jakich owoców robi się najlepsze i najzdrowsze soki?
Jakość owoców jest bardzo ważna przy produkcji soków, gdyż przekłada się to na zawartość odżywczą wyciśniętej cieczy, a także jej smak i aromat. Owoce przeznaczone na sok powinny być zrywane, a nie zbierane po spadzie z krzaka lub drzewa. Zerwane i delikatnie przetransportowane dają wyjątkowo bogate przetwory owocowe.
Owoce oraz warzywa na soki nie powinny być uszkodzone. Każda skaza eliminuje taką roślinę z etapu przetwarzania. Nie powinny więc być również zapleśniałe, czy nadpsute. Istotne jest również, że nie mogą nosić śladów nadgryzień przez różne organizmy.
Naturalne soki przecierowe – jak wykorzystać owoce dla zdrowia?
Naturalne soki mają niższą zawartość cukru, a jeżeli przecieramy owoce i tworzymy z nich zawiesistą ciecz o gęstej strukturze, możemy mieć pewność, że nie trzeba ich ani dosładzać, ani „ulepszać”. Przeciery z owoców są gęste i sycące głód, więc doskonale sprawdzają się jako jeden z posiłków dziennych.
Przecierowe soki mogą być mieszaniną warzyw i owoców, np. jabłek i marchwi lub powstawać tylko z jednej rośliny. Bywają również soki wieloskładnikowe, w których są zachowane najlepsze składniki odżywcze warzyw i owoców. Pijąc sok zawierający przetartą pulpę owocową lub warzywną, dostarczamy organizmowi wszystkich niezbędnych witamin oraz minerałów.
Może spodobać Ci się również:
Pojawienie się zębów mądrości to niekiedy duży problem dla wielu osób. Często trzeba je usuwać, gdyż mają niekorzystny wpływ na resztę zębów znajdujących się w okolicy. Co więcej, zdarza się,…
Czytaj więcej