Sok z malin – właściwości lecznicze i bogactwo wartości odżywczych
Sok z malin najczęściej wykorzystywany jest w sezonie jesienno-zimowym, ze względu na prozdrowotne właściwości tych niezwykłych owoców. Już w odległych czasach maliny były znane jako doskonała ochrona przed przeziębieniem. Naturalny sok z malin rozgrzewa i sprawia, że pierwsze objawy, np gorączka, szybko znikają, a organizm ma podwyższone możliwości zwalczania patogenów.
Jednakże to nie tylko te właściwości sprawiają, że maliny są tak uwielbianymi owocami. Niewątpliwie wpływ na to ma również ich smak oraz aromat. Dlatego maliny latem i zimą są tak chętnie wykorzystywane w kuchni.
Jak sprawdzić, czy sok malinowy jest pełnowartościowy?
Sok z malin to jeden z najpopularniejszych produktów w swojej kategorii. Nabyć go można w każdym markecie i sklepie z artykułami spożywczymi. Jak więc rozróżnić, który jest pełnowartościowy?
Zdecydowanie warto czytać etykiety. Naturalne soki z malin oznaczone są specjalnymi etykietami, a w składzie mają 100% soku z malin i żadnych dodatków. Już sam kolor i gęstość wskazuje, że mamy do czynienia z naturalnym sokiem owocowym, a to oznacza, że nie warto sięgać po marketowe produkty, w których zawartość owoców jest minimalna, a wśród wypełniaczy jest dużo wody i sztucznych substancji.
Prozdrowotne właściwości odżywcze malin
Maliny doceniane są przez współczesną medycynę ze względu na wiele właściwości prozdrowotnych. Są również w pełni wykorzystane przez dietetyków, którzy cenią sobie ich wartości odżywcze. Wśród najważniejszych warto wymienić dużą zawartość olejków eterycznych oraz kwasów organicznych, które zwalczają gorączkę i rozgrzewają. Bogactwo żelaza, magnezu, potasu i wapnia wspiera walkę z niedokrwistością i miażdżycą.
Codzienne spożywanie soku z malin ma wpływ na obniżenie ciśnienia i poprawę pracy serca. Niewątpliwie ogromne znaczenie ma działanie antynowotworowe dzięki zawartości przeciwutleniaczy. Dieta urozmaicona sokiem z malin ma też znaczenie w regulacji funkcjonowania wkładu pokarmowego, a także kontrolowanie flory bakteryjnej jelit i przeciwdziałanie biegunkom.
Pozyskiwanie soku z malin latem i zimą
Sok z malin to taki produkt, który warto pić przez cały rok regularnie. Latem pozyskanie go nie jest trudne, gdyż jest to najlepszy moment na wyciśnięcie go ze świeżych dojrzałych owoców. Istotne jest zwrócenie szczególnej uwagi na to by pić soki z owoców nie pryskanych pestycydami, gdyż malin się nie myje przed przetworzeniem.
Zimą pozyskanie soku malinowego też nie jest trudne. Zebrane latem owoce warto natychmiast zamrozić. Wówczas zachowają całą gamę swoich prozdrowotnych właściwości, która nie zniknie po odmrożeniu.
Może spodobać Ci się również:
Konfekcjonowanie to usługa przeładunkowa towarów na zlecenie. Przedsiębiorstwa, które zajmują się sprzedażą nie zawsze, samodzielnie pakują sprzedawane przez siebie towary, a więc w tym przypadku korzystają z usług konfekcjonowania. Jednak,…
Czytaj więcej