Smaczna pizza – jakie dodatki warto zastosować?
Ile osób, tyle pomysłów na przygotowanie idealnego ciasta. Pizza jest uniwersalnym daniem, które daje szerokie możliwości zastosowania ulubionych dodatków. Na powierzchni dania może znaleźć się praktycznie wszystko, jednak nie każdy składnik powinien być tu zastosowany. Co warto umieścić na klasycznym spodzie ciasta? A jakich połączeń należy unikać?
Podstawowy dodatek – sos pomidorowy
Niemal każdy wariant pizzy, z wyjątkiem klasycznej odmiany Bianca, zawiera sos pomidorowy. To produkt, który stanowi idealne uzupełnienie ciasta, a jednocześnie doskonale łączy później nałożone dodatki ze sobą. Przygotowując ciasto w domowych warunkach możemy wykorzystać gotowy sos pomidorowy, lub zrobić własny ze świeżych, lub konserwowych owoców oraz przecieru.
Sos nadaje ciastu kwaskowatego, lekko pikantnego aromatu. Amatorzy ostrej wersji pizzy chętnie łączą jego smak z papryczkami chili lub jalapeno. Sos pomidorowy należy nakładać bezpośrednio na rozwałkowane ciasto, delikatnie rozsmarowując go po jego powierzchni. Nie należy przesadzać z ilością składnika – zbyt duża ilość może wydłużyć czas pieczenia pizzy!
Co jeszcze może znaleźć się na pizzy?
W zależności od upodobań możemy postawić na produkty mięsne, lub wegańskie. Bardzo dobrym pomysłem jest przygotowanie ciasta z dodatkiem sera i szynki, lub salami. Często na powierzchni pizzy ląduje także kurczak, kiełbasa oraz szynka. Amatorzy ciągnącego się ciasta z pewnością postawią na wariant Cztery Sery z subtelnym dodatkiem ziół wzmacniających smak.
Możliwości przygotowania pizzy są nieograniczone i często zależą od regionalnych obyczajów kulinarnych. Na wschodzie bardzo popularne jest wykorzystanie ryb jako składnik do ulubionego ciasta. W niemieckiej restauracji można znaleźć potrawę z dodatkiem owoców morza. Pojawiają się też niebanalne kombinacje z zastosowaniem owoców… Pizza hawajska znana jest chyba wszystkim, jednak nie każdy wie, że do przygotowania potrawy można też wykorzystać przykładowo miąższ z kokosa.
Im więcej składników tym lepiej? Niekoniecznie…
W klasycznym ujęciu pizza dostępną na krakowskich Azorach powinna zawierać od jednego do maksymalnie trzech składników. Przygotowanie ciasta z bardzo rozbudowanymi dodatkami jest więc mało praktyczne i może zaburzyć smak dania.
Nadmierna ilość dodatków przyczynia się też do modyfikacji właściwości ciasta. Taka pizza może się dłużej piec, a ciasto może nie uzyskać charakterystycznej chrupiącej skórki. Należy też podkreślić, że to, co znajduje się na cieście powinno być jedynie uzupełnieniem smaku potrawy.
Może spodobać Ci się również:
Praca zdalna to ogromne udogodnienie dla osób, które chciałyby pracować w domu. Ponadto taka forma pracy jest idealna dla każdego, kto z jakichś powodów nie może pracować stacjonarnie. Obecnie wiele…
Czytaj więcej