Naturalny sok jabłkowy – podstawowy element każdej diety
Korzyści zdrowotne jabłek są niesamowite, a powszechna dostępność tych owoców w Polsce, pozwala nam delektować się nimi do woli. Jabłka są takimi owocami, które dzięki swoim walorom smakowym i aromatycznym są często głównym składnikiem różnych dań na słodko, ale również w wytrawnej wersji. Z drugiej strony naturalny sok jabłkowy to jeden z najczęściej wybieranych napojów.
Warto zatem zrozumieć, dlaczego jabłka obowiązkowym elementem w każdej diecie. Nawet specjaliści żywieniowi twierdzą, że jedno jabłko dziennie pozwala na unikanie wizyt u lekarzy. Jakie właściwości mają jabłka i w jakiej formie je spożywać? Podpowiadamy poniżej!
Zdrowa dieta z sokiem jabłkowym
Zdrowa dieta zawiera w sobie takie produkty, które kompleksowo uzupełniają wszelkie niedobory witamin w organizmie i regulują pracę wielu narządów. W tej materii jabłka to taki składnik, który dobrze odzwierciedla zaspokojenie organizmu we wszystkie niezbędne mikroelementy. Już jedna szklana soku wyraźnie poprawia funkcjonowanie układu odpornościowego i dostarcza pełną dawkę witaminy C.
Sok z jabłek można zrobić samemu, a wyciśnięte owoce zblendować i poza sokiem użyć ich jeszcze do ciasta. Kupując sok w sklepie, warto sprawdzić, jaki ma skład, czy nie ma dodatku wody oraz konserwantów. Najzdrowsze na rynku są soki naturalne NFC, a te można nabyć w specjalistycznych sklepach lub u producenta soków.
Na co wpływa sok jabłkowy?
Jabłka to istny zastrzyk energii. Ze względu na naturalne cukry zawarte w soku jabłkowym, szklaka tego napoju wypita z rana, jest energetycznym „kopniakiem” na cały dzień. Warto też dodać, że jabłka mają wyjątkowo pozytywny wpływ na utrzymanie zdrowego stanu skór, paznokci i włosów.
Wśród wielu korzyści ze spożywania soku jabłkowego można wymienić te najważniejsze:
- świeży sok jabłkowy jest doskonały przy problemach z oddychaniem;
- jabłka pozytywnie wpływają na układ trawienny;
- szklanka soku jabłkowego poprawia funkcjonowanie mózgu, wpływa również na poprawę wzroku i wzmacnia oczy.
Jabłka dla diabetyków i na problem z podwyższonym cholesterolem
Szklanka soku jabłkowego jest zalecana przez lekarzy osobom walczącym o prawidłowy poziom cukru. Pektyna w jabłkach pomaga obniżyć zapotrzebowanie organizmu na insulinę, co pomaga zminimalizować negatywne skutki cukrzycy.
Sok jabłkowy obniża poziom cholesterolu, a to dzięki zawartości flawonoidów. Zapobiega też chorobie Alzheimera i uszkodzeniom mózgu, dzięki kwercetynie. Prozdrowotnych właściwości jabłek jest wiele, wystarczy wiedzieć, że zbawienny na zdrowie wpływ ma już jedna szklanka naturalnego soku jabłkowego dziennie.
Może spodobać Ci się również:
Ściany oporowe to określenie dobrze znane w budownictwie. Jest to bardzo pomocne rozwiązanie, z którego korzystają architekci oraz osoby, które stoją przed zadaniem wzmocnienia gruntu. Co należy wiedzieć o murach…
Czytaj więcej