Kawa palona, czyli wszystko o najwyższej jakości kawy
Jedną z podstawowych informacji, którą przedstawia każda kawiarnia jest rodzaj palonej kawy. Bez tej informacji nie jest również możliwe kupienie opakowania kawy w sklepie. Warto na nią zerknąć, choćby z tego względu, że jest wyznacznikiem smaku i aromatu przygotowanego napoju.
W procesie palenia ziaren powstają reakcje chemiczne, które mają wpływ na późniejsze walory smakowe kawy. Jednocześnie warto zauważyć, że proces wypalania powoduje wietrzenie, a tym samym utratę wszystkich istotnych nut. Dlatego ważne jest, by spożywana kawa była przygotowywana ze świeżo palonych ziaren.
Jak wygląda proces palenia ziaren?
Po zbiorze owoców kawowca plantator pozyskuje z nich ziarna, które następnie są suszone i prażone. W tym właśnie procesie zachodzą zmiany chemiczne, ziarna kruszeją i uwalniane są substancje aromatyczne, które następnie wydobywamy podczas parzenia kawy. Kolor ziaren zmienia się w zależności od wysokości temperatury palenia, jak również czasu przebiegu tego procesu i kształtuje się od jasnobrązowego do prawie czarnego.
Warto zauważyć, że dwutlenek węgla, który jest produktem ubocznym procesu spalania, jest zarazem doskonałą ochroną przed starzeniem kawy. Jednakże trzeba pamiętać, że czas ten nie jest nieograniczony i proces starzenia w końcu następuje. Aby nie pić zwietrzałej kawy należy ją spożyć maksymalnie do 6 tygodni po prażeniu.
Kawa mielona, czy ziarnista – jaką kupić?
Mając na uwadze powyższe warunki, można śmiało powiedzieć, że kawę najlepiej jest kupować świeżo paloną w ziarnistej formie. Wszystkie pożądane nuty zachowane są w ziarnach, a parzenie świeżo zmielonej kawy pozwala na pełne ich wydobycie. Istotne jest również to, że kawa ziarnista zachowa swój charakter, gdy jest kupowana z małej palarni, po świeżym wypaleniu.
Kawa mielona traci wiele ze swych właściwości, ze względu na to, że powierzchnia jest rozdrobniona, a aromaty szybko wietrzeją. Nawet przechowywana w szczelnym opakowaniu bardzo szybko traci na smaku. Warto tu nadmienić, że niektóre substancje odpowiadające za zachowanie walorów w kawie znikają już w kilka godzin po prażeniu.
Odgazowywanie ziaren – co to jest i dlaczego jest takie ważne?
Najlepszy aromat i wyjątkowy smak można uzyskać przez odpowiednie prażenie oraz właściwe odgazowywanie ziaren. To zjawisko następuje po procesie wypalania ziaren kawy, podczas którego uwalniane są gazy. Dlatego też po wypaleniu pozostawia się ziarna na pewien czas do uzyskania odpowiedniej równowagi między aromatem a nasyceniem gazami ziaren. Warto wiedzieć, że zaparzona kawa z ziaren nieodgazowanych daje efekt metaliczności w smaku.
Może spodobać Ci się również:
Udogodnienie, jakim jest posiadanie swojego własnego mieszkania to bardzo komfortowa sytuacja. Właściciel mieszkania może liczyć na wiele korzyści, a także zyskuje poczucie stabilizacji, zwłaszcza gdy ma rodzinę. Dowiedz się, co…
Czytaj więcej