sobota, 20 kwietnia 2024r.

Jak zrobić sos do pizzy domowymi sposobami?

photo 1558701241 fad7148aac12ixlibrb 1.2.1q80fmjpgcropentropycstinysrgbw1080fitmaxixideyJhcHBfaWQiOjE0MDU1N30

Podstawowym składnikiem, który zwykle jako pierwszy ląduje na powierzchni ciasta jest sos pomidorowy. To składnik, który łączy delikatny smak ciasta z wyrazistymi dodatkami popularnej potrawy. Sos pomidorowy nadaje też pizzy niepowtarzalnego aromatu i lekko pikanego smaku. W jaki sposób możemy go przygotować?

Z pomidorów świeżych, marynowanych czy koncentratu?

W każdym z tych przypadków możemy uzyskać bardzo dobry sos do pizzy, choć eksperci zgodnie uznają, że najlepszy wychodzi po zastosowaniu świeżych warzyw. Specjaliści przygotowujący pizzę na krakowskim Salwatorze, do przygotowania ciasta stosują produkt przygotowany ze specyficznej odmiany pomidorów pochodzących z regionu San Marzano. Uchodzą one za jedne z bardziej aromatycznych, co przekłada się na wyrazisty smak pizzy.

Nie oznacza to jednak, że przy braku świeżych pomidorów będziemy zmuszeni zrezygnować z samodzielnego przygotowania potrawy. Sos da się przygotować również z koncentratu pomidorowego. To odwodniony przecier z warzyw, który dłużej zachowuje okres przydatności i z pewnością znajdziemy go w popularnych marketach.

Co jeszcze będziemy potrzebować do przygotowania sosu?

Oprócz głównego składnika, czyli pomidorów, musimy jeszcze kupić cebulę, czosnek oraz olej. Warzywa mają wzmocnić smak pomidorów, przez co sos będzie jeszcze bardziej pikantny. Będziemy również potrzebować niektórych przypraw, takich jak sól, pieprz, oregano, bazylię czy majeranek. Do przygotowania sosu niezbędny jest również bulion, w którym początkowo gotujemy pomidory aż zmiękną.

Przed rozpoczęciem prac powinniśmy pokroić wszystkie warzywa w kostkę. Bulion gotujemy w rondelku i dosypujemy do niego pomidory. Zawartość podgrzewamy do momentu całkowitego rozgotowania warzyw. W międzyczasie możemy podsmażyć na patelni czosnek i cebulę. Następnie zawartość rondla przelewamy do zeszklonych warzyw, podgrzewamy na małym ogniu i dodajemy przyprawy. Sos powinien w tym czasie zgęstnieć i przybrać właściwą postać.

Jak łączyć sos z pozostałymi składnikami?

Niezależnie od wykorzystanych dodatków, sos do pizzy musimy położyć na samym początku. Dlatego przed pieczeniem rozsmarowujemy go na powierzchni ciasta, oczywiście po ostudzeniu. Następnie możemy posypać powierzchnię startym serem, wyłożyć inne pokrojone warzywa i dodać bekon.

Po udekorowaniu pizzy przechodzimy do jej pieczenia. Wcześniej podgrzewamy piekarnik do temperatury 220 stopni z włożoną do środka blachą. Ciasto pieczemy przez około 15 minut, aż zaobserwujemy charakterystyczne zbrązowienie skórki ciasta.

Może spodobać Ci się również:

Ława czy stół – jaki jest najlepszy wybór do salonu?

1 kwietnia 2022

W salonie nie powinno zabraknąć wygodnego miejsca do siedzenia oraz do postawienia kawy, czy poczęstunku dla gości. Urządzenie salonu tak, by było w nim klimatycznie i wygodnie uzależnione jest od…

Czytaj więcej

Biznes

Lifestyle

Porady