Jak prowadzić księgowość w gastronomii? Kiedy zlecić te czynności komuś innemu?
Prowadzenie restauracji to czynność, która wymaga od właściciela posiadania dużej wiedzy nie tylko dotyczącej samego gotowania, ale też księgowości. Obecnie można znaleźć wiele wskazówek, jak należy prawidłowo prowadzić księgowość. Jednak czy tak zdobyte informacje pomogą w prowadzeniu lokalu gastronomicznego? A może warto skorzystać z pomocy księgowej?
Zatrudnienie księgowej – czy się opłaca?
Żeby prowadzić księgowość w gastronomii, musimy znać pewne przepisy. Niestety nie zawsze są one zrozumiałe, zwłaszcza gdy dopiero zamierzmy otworzyć restaurację lub niedawno ją założyliśmy.
Nieznajomość przepisów może doprowadzić do poważnych problemów. Jednak zatrudnienie osoby doświadczonej głównie na samym początku może odciążyć budżet.
Jeśli nie jesteśmy w stanie ponieść tego typu kosztów, możemy skorzystać z porady, ale czy takie rozwiązanie będzie dobre? Alternatywą dla zatrudnienia księgowej jest powierzenie tych spraw jednemu z biur rachunkowych. Wtedy księgowość restauracji będzie prowadzona zgodnie z wszelkimi wymaganiami.
Księgowość online, na czym polega?
Taka forma rozliczeń jest prowadzona za pomocą specjalnego programu księgowego. Jest on stworzony w taki sposób, żeby w jak największym stopniu ułatwić dokonywanie wszelkich czynności. To bardzo popularna i niedroga metoda zarządzania księgowością.
Warto wiedzieć, że księgowość prowadzona online to nie tylko sam program. Istnieją także biura online, które umożliwiają prowadzenie księgowości.
Jest to rozwiązanie podobne do tego, kiedy korzystamy z usług stacjonarnego biura rachunkowego. Wtedy nie musimy się już zagłębiać w VAT w gastronomii lub wszelkie inne znane podatki w gastronomii, ponieważ zajmą się tym doświadczone osoby, które będą od tej pory za wszystko odpowiedzialne.
Czy wielkość restauracji ma wpływ na księgowość?
Owszem duże znaczenie ma tutaj wielkość restauracji, a dokładniej ilość zatrudnionych pracowników. Ta kwestia ma również wpływ na to, czy założymy jednoosobową działalność, czy utworzymy spółkę. Od tego jest także uzależniona forma opodatkowania, którą ostatecznie wybierzemy.
Pełna księgowość w gastronomii musi być prowadzona bez zarzutu, jednak jeśli mamy do czynienia m.in. z dużą liczbą pracowników nie trudno o błąd. Już podczas zakładania restauracji powinniśmy ustalić, w jaki sposób będziemy prowadzić księgowość.
Jeżeli zdecydujemy się na samodzielne zarządzanie firmą to w przyszłości, kiedy uległaby ona powiększeniu, możemy zdecydować się na zlecenie prowadzenia księgowości innej osobie. Im większe przedsiębiorstwo, tym więcej pracy i czasu trzeba poświęcić na kwestie związane z księgowością.
Może spodobać Ci się również:
Oferty dotyczące sprzedaży stoperów są łatwo dostępne dla klientów zarówno tych prywatnych, jak i zarządzających swoimi firmami. Pozostaje jednak pytanie, czy wszystkie dostępne na rynku stopery są dobre i skuteczne?…
Czytaj więcej