Jakie warzywa i owoce spożywać dla poprawienia wzroku?
Wśród tak dużej ilości technologii wymagającej używania narządu wzroku, oczy szybko się męczą i coraz częściej następuje pogorszenie ich stanu zdrowia. O wzrok należy dbać, zachowując odpowiednią higienę oczu, a także poprzez okresowe badania okulistyczne. Jednocześnie warto dopasować dietę, w której znajdą się witaminy i minerały wspomagające ten wyjątkowy ludzki narząd.
Natura to bogactwo składników wspierających zdrowie człowieka, a najwięcej z nich znajduje się w warzywach, owocach i ziołach. Zrównoważona dieta, w której produkty roślinne zajmują poczesne miejsce, może mieć wyraźnie pozytywny wpływ na zdrowie oczu. Co, w związku z tym jeść, jakie koktajle owocowo-warzywne spożywać, by zachować dobry wzrok? Podpowiadamy!
Kluczowe witaminy dobre na oczy — w czym je znaleźć?
Jedną z najważniejszych witamin jest prowitamina A, czyli beta-karoten, który wpływa na poprawę wzroku. Jest to naturalny przeciwutleniacz, który przekształca się w organizmie w witaminę A i zwalcza wolne rodniki uszkadzające wzrok. Dużą ilość tego składnika znajdziemy w marchwi, brokułach, szpinaku i pomidorach.
Tworząc wyjątkowe smoothie lub koktajle nie należy zapomnieć o tych, które zawierają dużo witaminy C. Jest to składnik zapewniający idealny stan naczyń krwionośnych w oczach. Witamina C występuje praktycznie w każdym owocu, a jej olbrzymią dawkę zapewniają cytrusy i winogrona.
Antocyjany i karotenoidy — co to jest i jak wpływają na wzrok?
Wśród prozdrowotnych składników istotną rolę odgrywają antycyjany, które chronią naczynia krwionośne oraz odpowiadają za prawidłowy przepływ krwi. Dodatkowo mają działanie przeciwzapalne. Bogate w te składniki są jagody i truskawki, warto więc wprowadzić te owoce na stałe do diety, jako świeże — latem oraz mrożone — zimą.
Wpływ na zdrowe oczy mają również karotenoidy, a wśród nich nieoceniona luteina i zeaksantyna. Te dwa składniki zapobiegają przemęczeniu oczu, a także powstaniu zaćmy i zwyrodnieniu plamki żółtej Luteina zawarta jest w zielonych warzywach, np. pietruszce, szpinaku, czy szczypiorze, jak również w owocach borówki amerykańskiej, malinach i czarnej porzeczce.
Jak najprościej dostarczyć oczom odpowiednich składników?
Wprowadzenie tych bogatych w witaminy i minerały warzyw i owoców nie musi polegać tylko Ta odpowiednim konstruowaniu dań obiadowych. W sposób prosty i niezwykle efektywny można te składniki łączyć w koktajlach i smoothie. Przygotowanie takiej mikstury jest banalnie proste, a jednocześnie pozwala na łączenie warzyw z owocami i innymi dodatkami w pyszne i zdrowe danie.
Może spodobać Ci się również:
Wybór drzwi do domu jest podyktowany kilkoma kluczowymi warunkami. Każdy właściciel domku jednorodzinnego stawia na dobre zabezpieczenie rodziny i dobytku. Dodatkowo szuka oszczędności w budżecie domowym. Niewątpliwie kładzie też nacisk…
Czytaj więcej