niedziela, 22 grudnia 2024r.

Soki przecierowe, a tłoczone – zasadnicze różnice

photo 1518122833185 1177d390647fcropentropycstinysrgbfitmaxfmjpgixidMnwxNDA1NTd8MHwxfHNlYXJjaHwzOHx8c21vb3RoaWUlMjBqdWljZSUyMGZydWl0c3xlbnwxfDB8fHwxNjQ1NDQ3MTQ1ixlibrb 1.2.1q80w1080

Sok z owoców ma wyjątkowo dobre właściwości prozdrowotne i może zastąpić porcję świeżych owoców lub warzyw w diecie. Warunkiem jest wybór takiego soku, w których będzie maksymalna ilość witamin oraz mikroelementów z owocu danego gatunku.

Najlepsze soki, to te, które nie zawierają konserwantów, dodatkowego cukru i substancji chemicznych aromatyczno – smakowych, a także nie jest do nich dolewana woda. Tu warto zwrócić uwagę na soki NFC, czyli produkty certyfikowane najwyższą jakością.

Metody pozyskiwania soków – przecieranie i tłoczenie

Niezależnie, czy mamy na myśli soki owocowe, warzywne, czy mieszane, istotna jest metoda ich pozyskiwania. Mogą być wyciśnięte ze świeżych roślin lub pozyskane z soku zagęszczonego. Soki mogą być klarowne lub mętne z dodatkiem miąższu. Soki dzielimy na tłoczone lub przecierowe, a różnice między tymi kategoriami są znaczne i warto o nich pamiętać.

Sok wytłoczony bezpośrednio ze świeżych owoców, to mętna ciecz z dużą zawartością wartościowych składników odżywczych. Soki przecierowe są to gęste ciecze, w których znajduje się przetarty miąższ, a to powoduje, że wszystkie walory smakowe, aromatyczne i przede wszystkim zdrowotne są tu w maksymalnej ilości.

Z jakich owoców robi się najlepsze i najzdrowsze soki?

Jakość owoców jest bardzo ważna przy produkcji soków, gdyż przekłada się to na zawartość odżywczą wyciśniętej cieczy, a także jej smak i aromat. Owoce przeznaczone na sok powinny być zrywane, a nie zbierane po spadzie z krzaka lub drzewa. Zerwane i delikatnie przetransportowane dają wyjątkowo bogate przetwory owocowe.

Owoce oraz warzywa na soki nie powinny być uszkodzone. Każda skaza eliminuje taką roślinę z etapu przetwarzania. Nie powinny więc być również zapleśniałe, czy nadpsute. Istotne jest również, że nie mogą nosić śladów nadgryzień przez różne organizmy.

Naturalne soki przecierowe – jak wykorzystać owoce dla zdrowia?

Naturalne soki mają niższą zawartość cukru, a jeżeli przecieramy owoce i tworzymy z nich zawiesistą ciecz o gęstej strukturze, możemy mieć pewność, że nie trzeba ich ani dosładzać, ani „ulepszać”. Przeciery z owoców są gęste i sycące głód, więc doskonale sprawdzają się jako jeden z posiłków dziennych.

Przecierowe soki mogą być mieszaniną warzyw i owoców, np. jabłek i marchwi lub powstawać tylko z jednej rośliny. Bywają również soki wieloskładnikowe, w których są zachowane najlepsze składniki odżywcze warzyw i owoców. Pijąc sok zawierający przetartą pulpę owocową lub warzywną, dostarczamy organizmowi wszystkich niezbędnych witamin oraz minerałów.

Może spodobać Ci się również:

photo 1606811842243 af7e16970c1fcropentropycstinysrgbfitmaxfmjpgixidMnwxNDA1NTd8MHwxfHNlYXJjaHw5fHxkZW50aXN0fGVufDF8MHx8fDE2Njk0ODc2MTUixlibrb 4.0.3q80w1080

Co leczy stomatolog? Z jakim problemem możesz udać się do stomatologa?

1 marca 2024

Leczenie stomatologiczne obejmuje bardzo duży zakres usług. Z pewnością znasz podstawowe zabiegi, jakie wykonuje dentysta, jednak, czy zagłębiałeś się bardziej to, jakich dokładnie usług może udzielić Ci stomatolog? Jeżeli nie,…

Czytaj więcej

Biznes

Lifestyle

Porady