wtorek, 16 kwietnia 2024r.

Domowa pizza – ile w piekarniku powinno być stopni?

unnamed file 3

Pieczenie pizzy wbrew pozorom nie należy do łatwych zadań. Wyspecjalizowane lokale posiadają do tego rozbudowaną infrastrukturę, przez co znacznie prościej jest im przygotować pyszne danie w stosunkowo krótkim czasie. Domowe warunki często poważnie utrudniają proces przygotowania. Jest jednak kilka sposobów, by upiec idealne ciasto i cieszyć się smakiem bez wydawania pieniędzy w pizzerii…

Piekarnik piekarnikowi nierówny

Do przygotowania idealnego ciasta potrzeba wysokich temperatur. Lokale gastronomiczne zazwyczaj posiadają przystosowany piec, który umożliwia pracę nawet przy 500 stopniach Celsjusza. Niestety, w domowych warunkach takie wartości są nieosiągalne – standardowe piekarniki można rozgrzać zazwyczaj do 250 stopni.

Choć już taka ilość ciepła wystarczy do odpowiedniego wypieczenia ciasta. Przed rozpoczęciem, warto jednak usunąć z wnętrza wszystkie blachy i dodatkowe elementy, które zakłócałyby obieg powietrza wewnątrz. Następnie należy rozgrzać piekarnik do maksymalnej temperatury i włożyć ciasto na kilkanaście minut. Po upływie czasu sprawdzić stopień wypieczenia i w razie potrzeby ponownie umieścić pizzę w środku.

Jak przyspieszyć pieczenie pizzy?

Tak jak już wspominaliśmy, dobrze jest przede wszystkim usunąć z wnętrza piekarnika wszystkie niepotrzebne akcesoria. Wówczas obieg temperatury nie będzie zakłócony, a pizza będzie idealnie rumienić się ze wszystkich stron.

Do przygotowania ciasta warto stosować dopasowane patelnie. Dobrze jest zrezygnować ze starych blach, które mogą spowodować przywieranie ciasta. Ponadto powierzchnię naczynia trzeba przed wyłożeniem ciasta zabezpieczyć, stosując tłuszcz zwierzęcy lub olej, na przykład rzepakowy.

Szybkość i efektywność pieczenia ciasta zależy również od składników. Jeśli będzie ich dużo, czas przygotowania idealnej pizzy może się znacznie wydłużyć. Podobna sytuacja będzie wówczas, gdy na górze potrawy wyłożymy dużo produktów zawierających wilgoć. Może ona negatywnie wpłynąć na konsystencję pizzy.

Jeśli się nie uda, można skorzystać z lokalu!

Domowa pizza nie zawsze jest możliwa do przygotowania. Wówczas warto zastanowić się, czy nie lepiej będzie zamówić smaczną potrawę w odpowiednim miejscu. Jeśli nie chcesz tracić czasu na przygotowanie, zapraszamy do nas! Tutaj zawsze czekać będzie chrupiąca pizza! Kraków Bronowice to miejsce, w którym łatwo nas znaleźć.

Oferujemy przejrzyste menu i sporo możliwości modyfikacji składników. Przez to jeszcze łatwiej dopasować potrawę do indywidualnych potrzeb. Gwarantujemy krótki czas oczekiwania i pełną satysfakcję z obsługi!

Może spodobać Ci się również:

unnamed file 2

Jak przechowywać otwarte wino? Jakie czynniki wpływają na jakość wina?

1 czerwca 2021

Prawidłowe przechowywanie wina to jedna z ważniejszych kwestii, która wpływa na jego jakość. W zależności od tego, czy butelka z winem jest otwarta, czy zamknięta sposób jej trzymania, może się…

Czytaj więcej

Biznes

Lifestyle

Porady