wtorek, 16 kwietnia 2024r.

Czy picie soków owocowych jest zdrowe?

unnamed file 4

Światowa Organizacja Zdrowia (World Health Organization) zaleca, by spożywać co najmniej pięć porcji warzyw i owoców dziennie. Nie dziwi więc fakt, iż coraz więcej osób sięga po różnego rodzaju soki. Czy jednak picie tego typu napojów naprawdę jest zdrowe? A może lepiej sięgnąć po wspomniane produkty podawane w bardziej „tradycyjnej” formie? Gotowane, pieczone albo nawet smażone? Sprawdź!

Jakie zalety mają soki owocowe?

Soki owocowe i warzywne należą do tak zwanych produktów niskoprzetworzonych. Co to oznacza w praktyce? Artykuły spożywcze pochodzące z przywołanej kategorii zawierają więcej składników odżywczych niż te poddawane obróbce technologicznej i chemicznej bądź modyfikowane w celu wydłużenia terminu przydatności lub poprawy walorów smakowych.  Należy podkreślić, że żywność gotowana, pieczona lub smażona traci większość mikro- i makroelementów. Poza tym nierzadko staje się bardziej kaloryczna, z uwagi na dodatek tłuszczu (na przykład masła, oliwy czy oleju). 

Warto zwrócić uwagę na fakt, że soki owocowe lub warzywne, ze względu na swoją płynną formę, są szybciej przyswajane przez organizm. Napoje tego typu nie obciążają nadmiernie układu trawiennego. Wręcz przeciwnie – bardzo często wspomagają oczyszczanie ustroju z toksyn oraz szkodliwych produktów przemiany materii. Włączone do codziennej diety, ułatwiają utrzymanie prawidłowej masy ciała. 

Jaki sok najlepiej wybrać?

Sok z malin? Borówki amerykańskiej? A może jeszcze inny? Jaki sok najlepiej wybrać? Odpowiedź jest prosta – wszystkie. Każdy napój zawiera bowiem nieco inny zestaw witamin i wartości odżywczych. Występują one w odmiennych konfiguracjach i proporcjach. 

Dla przykładu ekstrakt z czarnej porzeczki ma w swoim składzie między innymi kwasy fenolowe, żelazo, magnez, fosfor, niacyna, ryboflawinę i tiaminę. Natomiast sok żurawinowy jest cennym źródłem luteiny, steroli, selenu, sodu i potasu. Warto więc wzbogacić codzienny jadłospis o różne rodzaje soków zarówno owocowych,  jak i warzywnych. 

Filtrowany czy przecierowy? Który sok jest zdrowszy?

Jeśli decydujesz się na gotowe napoje, sięgaj po te wytworzone na bazie naturalnych, świeżych składników, bez dodatku cukrów, barwników, aromatów bądź konserwantów. Wybieraj soki przecierowe. Tego typu produkty zawierają więcej minerałów, witamin i innych cennych związków niż artykuły filtrowane. Są po prostu zdrowsze. Poza tym wspomniane artykuły powstają z całych warzyw i owoców (łącznie ze skórką). Dzięki temu nic się nie marnuje.

 

Może spodobać Ci się również:

unnamed file 4

Prawo pracy w Niemczech, a koronawirus

1 stycznia 2021

W dobie pandemii na obszarze Niemiec wprowadzono szereg rozwiązań mogących ograniczyć wpływ koronawirusa na działanie gospodarki. Wyraźnie zaostrzone zostały warunki, kiedy pracodawca może zwolnić pracownika. Jednocześnie niemieckie prawo przewidziało pewne…

Czytaj więcej

Biznes

Lifestyle

Porady